first part of logo 'Máš' second part of logo 'umělecké' third part of logo 'střevo' forth part of logo '?'
CZ EN SK HU DE

Tématem ročníku 2022/23 byla ZMĚNA – tedy vše, co se změny a proměny týká, ať už v rovině obecné či čistě osobní, změně velkého rozsahu nebo jen drobnému posunu v uvažování jednoho člověka. Celý proces trvá několik měsíců a směřuje ke společné výstavě. Ročník 2022/23 se může pochlubit hned třemi výstavami. První se odehrála v Moravské Nové Vsi, druhá v Plzni a tu třetí jsme jako vrchol projektu uspořádali v Praze v klášteře Gabriel Loci na Smíchově. Zde se již prezentovaly školní projekty z celé České republiky.

Na výslednou podobu děl měl vliv umělecký obor a zaměření samotného umělce nebo umělkyně, ale také přístup jejich vyučujících. Klíčový byl ale samozřejmě zájem, tvůrčí vklad a imaginace dětí. Artefakty měly podobu velkoformátových obrazů, objektů, instalací, počítačových animací a krátkých filmů, knížek nebo například modelů šatů nebo site specific realizace na školním hřišti. Výstavy měly bohatou návštěvnost z řad rodičů a spolužáků dětí, pedagogů i široké veřejnosti a hlavně při vernisážích praskaly ve švech.

 

Důležitější než samotné artefakty na výstavě pro nás ale je samotná cesta k výslednému dílu, tedy proces a to, co se během něj ve školách odehrává. Právě při společné tvorbě a z komunikace s druhými se totiž můžeme dozvědět nejvíc. Klademe si otázky, chybujeme, učíme se, zažíváme nové situace, bavíme se.

Zapojení umělci a umělkyně:

Anna Fiedlerová, Dorota Václavíková, Antonín Závodný, Hana Kyzlinková, Tomáš Javůrek, Lenka Hanzáková, Martina Malinová, Viktorie Součková, Mariia Khoshitasvili, Nikola Rácová, Eva Vlčková, Jana Trnková, Lukáš Vacek, Vladimír Sosna, Dorota Václavíková, Olívia Fantúrová, Laura Hédervári, Terezie Unzeitigová, Alžběta Neničková, Anna Petruželová, Darina Molatová, Adam Strach, Natálie Constantinová, David Šohaj Minařík, Pavel Kytner, Matouš Hrbek

Zapojené školy a organizace:

ZŠ Otevřeno, Benátky nad Jizerou, ZŠ Záškola, Brandýs nad Labem, ZŠ Těptín, ZŠ Zborovská, Tábor, ZŠ Vratislavova, Praha 2, ZŠ Táborská, Praha 4, ZŠ Letohradská, Praha 7, ZŠ Tusarova, Praha 7, ZŠ T.G.Masaryka, Praha 7, ZŠ Solidarita, Praha 10, ZŠ Eden, Praha 10, ZŠ Bří Jandusů, Praha 22, ZŠ Montessori Plzeň, Gymnázium Františka Křižíka a ZŠ,Plzeň, ZŠ Moravská Nová Ves, ZŠ Hrušky, ZŠ Lužice, ZŠ Mojžíř, Člověk v Tísni, Ústí nad Labem

 

V médiích: 

UMĚNÍ A DĚTI, RESPEKT, Jan H. Vitvar, červen 2023

PROJEKT UMĚLCI PO ŠKOLE MĚL ZA ÚKOL ZACHYTIT ZMĚNU, RTVJ, červen 2023

REPORTÁŽ redaktorky Ludmily Křesťanové natočené v ZŠ Letohradská, 2023